Vi i Bostadsrättsföreningen Wasas styrelse hälsar er välkomna som medlemmar i vår förening. Vi vill samtidigt passa på att informera er om föreningen.

Som ni säkert vet är Bostadsrättsföreningen Wasa en ekonomisk förening där vi som medlemmar själva står som ägare till vår fastighet och all utrustning i föreningen samt mark kring fastigheten. Detta betyder att alla intäkter från hyror, d.v.s. månadsavgifter, går direkt till vår bostadsrättsförening. Från dessa intäkter får föreningen bekosta allt. Från att betala de lån vi har för fastigheten, till drift, skötsel och reparationer/renoveringar och underhåll. Vi alla behöver hjälpas åt att vårda vår gemensamma fastighet och allt som finns i den! Dessa utgifter påverkar månadsavgiften.

Till hjälp har föreningen ett förvaltningsbolag, HSB Stockholm, se anslag i porttavlan. De sköter vår administration som t.ex. avgiftsaviseringar.

Obs! Viktigt att betala månadsavgift i tid! Sen avgift leder till extra kostnader för föreningen.

Vi hänvisar till föreningens stadgar på webbsidan för ytterligare information. www.brfwasa.se

Här finns alla viktiga dokument!

Föreningen har även ett avtal med HSB om teknisk förvaltning. Kontakta i första hand styrelsen för att avgöra om vi själva kan åtgärda eller för vidare kontakt.

Bostadsrättsinnehavaren ansvarar för allt i lägenheten! Föreningen ansvarar för värme, och vatten, samt el och stammar utanför bostaden.

Vid renovering utav våtutrymmen eller väggar krävs styrelsens tillstånd! Föreningens stadgar innehåller mer detaljerad information. Viktigt att läsa!

Varje bostadsrättsinnehavare uppmanas att teckna en tilläggsförsäkring till sin hemförsäkring!

Mycket viktigt då det är tilläggsförsäkringen som träder in vid större skador som tex översvämning/brand mm.

Vid andrahandsuthyrning skall tillstånd/godkännande inhämtas från styrelsen i förväg.

Föreningen tar ut en avgift för andrahandsuthyrning. Avgiften är per helår 10 % av gällande prisbasbelopp fördelat på antal månader uthyrningen pågår.  

I fastigheten finns följande lokaler:

Tvättstugor/Hobbyrum/Bordtennisrum/Gym/Bastu/

Föreningslokal/Miljöhus

Tvättstugor

Det finns 2st tvättstugor, 2st torkrum samt 1st mangelrum. Bokningstavla med cylindrar finns bredvid respektive tvättstuga. Avflyttande medlem svarar för

överlämning av bokningscylinder och nycklar till den nya ägaren. Använd inte blekningsmedel/klorin i maskinerna! Var aktsam med maskinerna! Respektera bokade tider.

Läs tvättstugereglerna

Bordtennisrum

Ingen bokning. Tvättstugenyckeln går till lokalen. Glöm inte racket och bollar. Rummet är ej ljudisolerat så tänk på ljudnivån. Information om tider sitter på dörren till bordtennisrummet. Köp/Sälj/Bytes-tavla finns i bordtennisrummet.

Hobbyrum

Här kan du renovera, snickra och måla dina saker. Får inte användas som förvaringsrum. Skriv ditt namn och portnummer tydligt på pågående arbeten. Där finns även påsar för matavfall

Gym

Här kan du träna, se information om trivselregler. Var aktsam med utrustningen. Barn under 16 år får ej vistas i lokalen.

Bastu

Bokningslista och instruktioner finns i lokalen. Kod till låset fås av ordföranden eller annan styrelsemedlem. Ingång via cykelrummet Vasavägen 61.

Grillplats

Ligger mittemot gästparkeringen. Grillplatsen delas med grannföreningarna. Lämna platsen städad.

Föreningslokal

Kan lånas som samlingslokal eller festlokal. Dock gäller vanliga regler om ljudnivå mm. Depositionsavgift 500:- SEK som återfås när lokalen har städats och nyckeln återlämnats till styrelsemedlem. Föreningslokalen finns i gångtunnel Vasavägen 61.

Vänd dig till styrelsen för mer info och bokning.

Cykelrum

4st cykelrum med egen ingång finns intill port 51, 53, 57 och 61. Endast för cyklar i användning och i mån av plats; barnvagnar, rullatorer och liknande. Barns leksaker förvars i förråd eller egen lägenhet. Cyklar och barnvagnar och rullatorer får absolut inte kedjas fast i element eller ledningar av något slag. Får ej blockera utrymningsväg. Dörr vid utrymning skall kunna öppnas i 90 grader (Krav från brandmyndigheten)

Föreningen kan bötfällas vid inspektion!

Miljöhus

Soprummet har kameraövervakning dygnet runt

Vi återvinner pappers- och plastförpackningar separat från hushållsavfall. Det finns välmarkerade kärl för detta ändamål. Vi har också ett kärl för tidningar/returpapper och reklamblad. Blanda inte mellan de olika kärlen!

Matavfallet ska placeras i papperspåsar som ni får från föreningen, papperspåsarna finns placerade i hobbyrummet.

Absolut inte lämna metall, glas och grovsopor på golvet det kan medföra böter

Källargångar skall hållas tomma

Det är förbjudet att förvara personliga tillhörigheter i källargångar!

För grovsopor hänvisas till Görvälns återvinningscentral.

Vägbeskrivning till Görväln Järfälla

: följ Mälarvägen mot Görväln. Tag av till höger, Återvinningsvägen. Strax innan griftegården är det skyltat “Återvinningscentral”

Adress: Återvinningsvägen, Järfälla

Städdag

Varje vår har vi en ”städdag” då vi snyggar upp vår fastighet och dess ytterområden. Eftersom vi alla ska trivas hoppas vi att så många medlemmar som möjligt deltar. Mer info samt kallelse kommer i god tid före varje tillfälle.

Till städdagen beställs en container för grovsopor. Alla behöver hjälpas åt att hålla rent dvs plocka upp och man ser skräp på gården.

Parkering

Vi har 43 parkeringsplatser i föreningen, med kösystem. Parkeringsplatsen tillhör inte lägenheten, utan hanteras separat.

Är ni intresserade av att hyra, kan intresseanmälan lämnas in, blanketten finns på hemsidan. All övrig parkering inom BrF Wasas område är ej tillåten. Nycklar till elstolpen fås av parkeringsansvarig och återlämnas till föreningen vid flytt. Lämna inte motorvärmarkabel framme.

Gästparkeringen: Tillfälligt P-tillstånd för gäster (2 platser, maximum 3 dagar) fås av

styrelsemedlem. Planera gärna gästparkering i förväg!!

Vid felparkering kan böter komma att utfärdas.

Nyckelskåp

Nyckelskåp används när t.ex. anlitade entreprenörer behöver tillgång till er lägenhet.

Finns i mangelrum 2, om inget annat meddelas vid varje tillfälle.

Nycklar och Taggar

Lägenhetsnyckel 3st, nyckel till tvättstuga och förråd 1st, överlämnas av säljaren. Ny Nyckel beställs genom styrelsen. Tvättstugecylinder med tillhörande nycklar överlämnas

av säljaren. Ny cylinder och nyckel beställs av styrelsen mot en kostnad som justeras årligen.

Till lägenheten skall finnas portbrickor, så kallade” taggar”. För ettorna två (2) stycken, övriga tre (3). Förre ägaren kan ha beställt extra ”taggar”. Hör med denne om så är fallet. Extra ”taggar” kan beställas av styrelsens nyckelansvarig och pris justeras årligen

Alla portdörrar skall hållas stängda så att obehöriga

ej kommer in i fastigheten.

Styrelsen

Styrelsen väljs vid årsstämma som äger rum vid maj varje år. Styrelsens ledamöter och arbetsfördelning i huvudsak, finns på anslagstavlan i porten.

Styrelsen sammanträder varje månad i föreningslokalen.

Styrelsen nås enklast via mail: brfwasa@telia.com Eller sms:a till mobilnr 070 30 80 222.

Styrelsen önskar att kontakt sker framför allt under kontorstid, om det inte är akut. Uppge ert ärende och namn. I föreningslokalen finns ett brevinkast som ni kan leverera brev till föreningen för hand.

Hundar

Hundar måste vara kopplade inom föreningens område och de får inte rastas inom området. Avfallspåsar efter djur slängs i soporna.

TV/Bredband/IP-telefoni

TV/Bredband/IP-telefoni ingår i månadsavgiften. Tjänsten levereras för närvarande av Telia via fiber till fiberkonverterare i lägenheten. Där ansluts till lägenheten tillhörande modem/router. På undersidan utav denna finns inloggningsuppgifter till WiFi. Modem/Routern och TV Box ska lämnas kvar vid flytt.

Vid problem med router eller fjärrkontroll kontakta Telia.

Skadad fiber ersätts av bostadsrättsinnehavare. Beställning görs av styrelsen.

Månadsavgift

Månadsavgift till föreningen ska betalas i tid!

Förseningsavgifter tas ut och ärendet går automatiskt till inkasso efter ett visst antal dagar. Vi föreslår att ni lägger in e-faktura eller autogiro för att slippa extra kostnader och bekymmer för föreningen.

Läs Stadgarna angående att betala månadsavgift i tid! Styrelsen informerar om eventuella höjningar av månadsavgiften.

Störning

Det är allmänt vedertaget att mellan kl. 22:00 och 07:00 råder natt. Det innebär att man ska hålla ner ljudnivån i både lägenhet och trapphus så att grannarna inte störs. Mer information om påföljderna vid störning finns i våra stadgar som hittas på vår hemsida brfwasa.se

Tillsammans kan vi göra vår förening bättre

Styrelsen för Brf Wasa

Med gemensamma krafter kan vi hålla ner föreningens kostnader

Nedan följer tips

Värme

Se till att tätningslist ytterdörr är hel och i god kondition. Det sparar värme.

Använd innerdörr (efter entrédörr) Det sparar värme och är bullerskyddande.

Motionera (ändra ventilläge ex 3 till 1) termostatventiler och termostater för att de ska behålla sin funktion och inte fastna i ett läge.

Elementen kan behöva luftas om dem är kalla.

Vädra endast korta stunder.

Håll de monterade vädringsventilerna som kan sitta på ovansida av fönster öppna och rengjorda. Luftflödet behövs.

Se till att dörr till gemensamma portar och lokaler är stängda.

Rekommenderad innetemperatur för vardagsrum är 20 grader. Men i sovrum är rekommendationen 16 – 18 grader. Det sparar energi – och som bonus kan det leda till bättre nattsömn enligt vissa studier.

Om du sänker temperaturen en grad kan vi spara 5 procent i uppvärmningskostnad!

Vatten

Tvätta dig klokt. Att hålla sig ren är nödvändigt. Men tänk på hur länge du står under varmvattenkranen. Den som nöjer sig med fem minuter i stället för femton kan minska vår årsförbrukning med hela 500 kWh i genomsnitt per lägenhet. Om du stänger av vattnet när du schamponerar håret och tvålar in dig sparar du ännu mer. Använd munstycke o blandare som påverkar vattenflödet.

Värm maten rätt

Visste du att du kan minska energiförbrukningen med en tredjedel genom att lägga lock på kastrullen när du kokar vatten på spisen?

En vattenkokare är en också ett energisnålt alternativ när det passar. Och vid uppvärmning och tillagning av små mängder drar mikrovågsugnen i många fall mindre el än spisen.

Tvättstugor

Stäng fönster när du är klar i tvättstugan. Kör tvättmaskinerna fulla (ej enstaka plagg)

Undvik att stoppa tvättmaskinerna under drift. Låt maskinerna stanna helt innan luckorna försöker öppnas. Annars går låsmekanismerna sönder, den är dyr att byta ut.