Kort om lite begrepp inom en förening.

Förening
En förening samlar ett antal personer med ett gemensamt intresse. För en bostadsrättsförening är intresset ekonomiskt varför den är registrerad som en ekonomisk förening och lyder under lagen om ekonomiska föreningar.

Stadgar
Föreningens stadgar är utav medlemmarna upprättade regler för föreningen. För att tvinga fram eftertänksamhet innan någon del utav stadgarna kan förändras krävs majoritetsbeslut på två utav varandra följande föreningsstämmor.

Styrelse
Styrelsen tar hand om det vardagliga arbetet i att driva en förening. En styrelse består utav en ordförande samt ett antal ledamöter och suppleanter. En suppleant ska kunna ta över en ledamots roll vid behov men har i övrigt inte samma inflytande eller ansvar som en ledamot. För att få kontinuitet i styrelsen väljs ledamot oftast på olika lång tid, normalt 1 eller 2 år.

Stämma
Föreningsstämman (även kallat årsmöte) är föreningens högsta beslutande organ. Den ska hållas årligen och senast ett halvår efter räkenskapsårets början. Vid behov för att behandla ett angivet ärende kan även extra föreningsstämma utlysas. Styrelsen kallar isåfall själva till detta, alternativt om revisor eller en tillräckligt hög andel av medlemmarna skriftligen kräver detta.

Motion
Ett förslag att tas upp på föreningsstämma. I stadgarna framgår hur långt innan en motion behöver inkomma för att kunna beredas.

Röstlängd
På föreningsstämma har varje medlem en röst i frågor att besluta om. För att mötet ska veta hur många röster som utgör en majoritet upprättas en röstlängd som helt enkelt listar alla röstberättigade medlemmar och dess eventuella ombud som prickas av mot medlemsregister.

Ombud
En medlem som inte har möjlighet att själv närvara på föreningsstämma kan skicka ett ombud som med fullmakt kan företräda medlemen.

Protokoll
Vid varje möte upprättas ett protokoll utav en sekreterare med vad som har sagts och beslutats. Protokoll från föreningsstämmorna är öppen handling för medlem medans styrelsemöten ofta behandlar sekretessbelagda uppgifter enligt personuppgiftslagen varför protokoll från dessa inte kan göras tillgängliga.

Justerare
En justerare utses för att granska ett protokoll efter sakfel tillsammans med den sekreterare som protokollfört. Detta för att säkerställa att protokollet återger en korrekt bild utav vad som sagts och beslutats.

Valberedning
En grupp som arbetar fram ett förslag för ny styrelse att ersätta den avgående vid ordinarie föreningsstämma. Det finns normalt inget hinder för att hela eller delar utav ny styrelse också är den avgående. Valberedningen kan ej bestå utav sittande styrelsemedlemmar.

Arvode
De aktiva inom en förening jobbar normalt sett på egen tid. Arvode är ersättning för det arbete aktiv inom föreningen utför och består oftast utav en mindre symbolisk summa. Genom att utbetala ett arvode kan också föreningen kräva ett visst ansvarstagande ifrån den arvoderade.

Dagordning
Den förutbestämda lista av punkter som ska tas upp på ett möte som aviseras i samband med möteskallelsen.